מדור · כתב הגנה← כל המאמרים

כתב הגנה

האם עדיף לנהל משא ומתן לפשרה לפני הגשת כתב הגנה או לאחר הגשת כתב הגנה?

ברוב המקרים, ובמיוחד בתיקים נכבדים, ההמלצה היא להגיש תחילה כתב הגנה ורק לאחר מכן לנהל משא ומתן לפשרה. ניהול משא ומתן לפני הגשת כתב ההגנה מציב את הנתבע בנחיתות, שכן שעון 60 הימים להגשת כתב ההגנה מתקתק מעל ראשו, והתובע מלא אופטימיות. הגשת כתב ההגנה משנה את מאזן הכוחות ומורידה משמעותית את הסכום שיידרש לפשרה.

אלון לב, עו״ד
האם עדיף לנהל משא ומתן לפשרה לפני הגשת כתב הגנה או לאחר הגשת כתב הגנה?

תשובה מהירה

תשובה מהירה

ברוב המקרים, ובמיוחד בתיקים נכבדים, ההמלצה היא להגיש תחילה כתב הגנה ורק לאחר מכן לנהל משא ומתן לפשרה. ניהול משא ומתן לפני הגשת כתב ההגנה מציב את הנתבע בנחיתות, שכן שעון 60 הימים להגשת כתב ההגנה מתקתק מעל ראשו, והתובע מלא אופטימיות. הגשת כתב ההגנה משנה את מאזן הכוחות ומורידה משמעותית את הסכום שיידרש לפשרה.

ברוב המקרים, ההמלצה היא להגיש תחילה כתב הגנה ורק לאחר מכן לנהל משא ומתן לפשרה. תובע שהגיש תביעה, במיוחד בתיקים נכבדים, מלא אופטימיות שטרם נחשף לטענות ההגנה של הנתבע. על הנתבע מתקתק שעון של 60 יום להגשת כתב הגנה, מה שמכניס אותו מראש למצב של נחיתות במשא ומתן. הגשת כתב ההגנה עוצרת את השעון, מציגה טענות שעשויות להפתיע את התובע ולערער את בטחונו, ומשנה דרמטית את מאזן הכוחות. חריגים לכלל: תיקים קטנים בהיקפם, שבהם עלות הטיפול המשפטי גבוהה יחסית לסכום התביעה, או תיקים שבהם סיכויי התביעה להתקבל במלואה מובהקים.

נתבע שמקבל לידיו כתב תביעה, עשוי פעמים רבות לסבור, כי די בשיחה קצרה בינו לבין התובע, כדי ליישר את ההדורים ולסיים את הפרשה.

הנתבע גם עשוי לסבור בטעות, כי כיוון שההליך רק החל, התובע וודאי יסכים להסתפק בתשלום בסכום זעום ולסגור את התיק.

ברוב המכריע של המקרים, המציאות שונה בתכלית.

תובע שהגיש תביעה לבית משפט, ובמיוחד בתיקים נכבדים, בדרך כלל השקיע משאבים ניכרים בהכנת כתב התביעה והגשתה.

כמו כן, דווקא בשלב בו התביעה רק הוגשה, התובע מלא אופטימיות, שתביעתו תתקבל במלואה, שכן טרם הוגש כתב הגנה בתיק, התובע טרם נחשף לכל טענות ההגנה שבפיו של הנתבע, שופט טרם חיווה באופן ראשוני דעתו על התיק ועוד.

כמו כן, מייד לאחר הגשת כתב התביעה, מתחיל לתקתק שעון, המחייב את הנתבע להגיש תוך 60 יום כתב הגנה. גם אם התובע מסכים להעניק לנתבע ארכה להגשת כתב ההגנה, למשך תקופת ניהול המשא ומתן ביניהם, עדיין מדובר ב'חסד' שמעריף התובע על הנתבע ואשר עשוי להילקח בכל עת.

ניהול משא ומתן בסיטואציה לחוצה שכזו, בו השעון מתקתק מעל לראשו של הנתבע, מכניס מראש את הנתבע למצב של נחיתות במשא ומתן, תוך שכמעט בכל רגע, התובע יכול להודיע כי אין ברצונו להמשיך ולנהל משא ומתן ולחייב את הנתבע בהגשה מיידית של כתב הגנה.

לכן, במרבית המקרים, ובמיוחד בתיקים נכבדים, ההמלצה שלי, הינה קודם כל להגיש כתב הגנה ורק לאחר מכן לשקול ניהול משא ומתן לפשרה עם התובע.

אמנם, הכנת והגשת כתב הגנה, כרוכה בתשלום לעורך-דין, סכום שלכאורה ניתן לחסוך ואף לשלם לתובע, כדי להגיע לתוצאה של סגירת התיק. אבל, במרבית המקרים, התועלת שתצמח לנתבע, מהגשת כתב הגנה, עולה בהרבה על העלות הכרוכה בכך, וסביר שתחזיר את עצמה בכך שלאור הגשת כתב ההגנה לבדו, 'המחיר' אותו ידרוש התובע על מנת להתפשר עם הנתבע, ירד משמעותית.

הגשת כתב הגנה, משנה בצורה דרמטית את מאזן הכוחות בתיק. אם קודם לכן, היה לנו תובע, בטוח בצדקתו, ושעון שמתקתק מעל לראשו של הנתבע שאם רק לא יגיש כתב הגנה בזמן, ינתן פסק דין כנגדו על מלוא סכום התביעה, הרי שלאחר הגשת כתב ההגנה, אותו שעון עוצר מלכת. לפתע, יש בתיק טענות הגנה עוצמתיות שמעלה הנתבע, חלקן וודאי עשויות להפתיע את התובע ולערער את בטחונו בצדקת התביעה. מעת הגשת כתב ההגנה, מתחיל לתקתק שעון חדש לגמרי, שם נמדד הזמן בחודשים ובשנים (ולא בימים כמו קודם), שכן שנים זה הזמן המקובל לבירורו של תיק משפטי, וודאי נכבד, במערכת המשפט הישראלית.

ניהול של משא ומתן במקביל להכנת כתב הגנה, עשוי לפגוע במיקוד הדרוש להכנת כתב הגנה, שכן עשויה להתקבל תחושה, כאילו כל ההשקעה בהכנת כתב ההגנה מיותרת, שכן אוטוטו יגיעו הצדדים לכדי פשרה, דבר שייתר את הצורך בכתב הגנה.

לכן, בדילמה שבין לנהל משא ומתן לפשרה, לפני או אחרי הגשת כתב הגנה, העצה שלי, ברוב המקרים, הינה לא להסס, לטרוח ולהכין כתב הגנה, חרף העלות הכרוכה בכך, ורק לאחר מכן להתפנות ולנהל משא ומתן.

מתי בכל זאת כדאי כן לנהל משא ומתן פשרה לפני הגשת כתב הגנה ? טקטיקה זו אפשרית, בתיקים בהיקף קטן, בו מראש עלות הטיפול המשפטי לנתבע הינה גבוהה יחסית לסכום התביעה וכן בתיקים בהם סיכוייה של התביעה להתקבל במלואה הינם מובהקים ואין לנתבע עניין לדחות את הקץ.

מתוך תחום העיסוק: ליטיגציה ובתי משפט

המידע במאמר זה הוא כללי ואינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לבדיקה פרטנית של נסיבות המקרה.

בקצרה

נקודות שחשוב לקחת מהמאמר

ברוב המקרים, ובמיוחד בתיקים נכבדים, ההמלצה היא להגיש תחילה כתב הגנה ורק לאחר מכן לנהל משא ומתן לפשרה

על הנתבע להגיש כתב הגנה תוך 60 יום ממועד קבלת כתב התביעה, ושעון זה מקנה לתובע יתרון במשא ומתן

הגשת כתב הגנה עוצרת את השעון של 60 הימים ופותחת שעון חדש הנמדד בחודשים ובשנים

לאחר הגשת כתב ההגנה, מאזן הכוחות משתנה דרמטית והסכום שיידרש לפשרה על ידי התובע יורד משמעותית

חריגים לכלל: תיקים קטנים בהיקפם או תיקים שבהם סיכויי התביעה להתקבל במלואה הינם מובהקים

אלון לב, עו״ד
אלון לב, עו״ד

על הכותב

אלון לב, עו״ד

מייסד המשרד, חבר לשכת עורכי הדין מאז 1999 ונוטריון מאז 2011. תחומי העיסוק: ליטיגציה אזרחית-מסחרית, מקרקעין, חוזים ובוררות - לצד שירותי נוטריון.

מתוך ניסיון של למעלה משני עשורים, אלון מצמיד את העבודה המשפטית למה שחשוב ללקוח בפועל, ומסביר מראש ובכנות את התמונה ואת הצעדים האפשריים.

לפרופיל המלא ולתחומי העיסוק ←

שאלות נפוצות

שאלות ותשובות

מידע כללי לקריאה מיידית, ולא ייעוץ משפטי קונקרטי. אם השאלה שלכם לא כאן - פשוט כתבו לנו.

מדוע משא ומתן לפשרה לפני הגשת כתב הגנה עלול להזיק לנתבע?

משא ומתן בשלב בו טרם הוגש כתב הגנה מתנהל תחת לחץ זמן כבד, שכן הנתבע מחויב להגיש כתב הגנה תוך 60 יום. במצב זה, התובע יכול בכל רגע לחדול מהמשא ומתן ולכפות על הנתבע הגשה מיידית של כתב ההגנה, דבר המכניס את הנתבע למצב של נחיתות מובנית במו"מ.

כיצד הגשת כתב הגנה משנה את מאזן הכוחות בתיק?

עם הגשת כתב הגנה, השעון של 60 הימים עוצר מלכת, ובמקומו מתחיל לתקתק שעון חדש הנמדד בחודשים ובשנים, בהתאם ללוחות הזמנים המקובלים לבירור תיקים בבתי המשפט. בנוסף, טענות ההגנה שמעלה הנתבע נחשפות בפני התובע, דבר שעשוי לערער את בטחונו בצדקת התביעה ולהפחית משמעותית את הסכום שיידרש על מנת להגיע לפשרה.

מהי ההמלצה ביחס לסדר הפעולות בין הגשת כתב הגנה לניהול משא ומתן?

ברוב המכריע של המקרים, ובמיוחד בתיקים נכבדים, ההמלצה היא קודם כל להגיש כתב הגנה ורק לאחר מכן להתפנות ולנהל משא ומתן לפשרה עם התובע, חרף העלות הכרוכה בכך. התועלת הצומחת מהגשת כתב ההגנה עולה בדרך כלל בהרבה על העלות, שכן היא משנה בצורה דרמטית את מאזן הכוחות ומורידה את המחיר שיידרש התובע להתפשר עליו.

מדוע ניהול משא ומתן במקביל להכנת כתב הגנה עלול לפגוע בנתבע?

ניהול משא ומתן במקביל להכנת כתב ההגנה עלול לפגוע במיקוד הדרוש להכנתו, שכן עשויה להתקבל תחושה כאילו ההשקעה בהכנת כתב ההגנה מיותרת. תחושה זו עלולה לגרום לנתבע להקל ראש בהכנת ההגנה, דבר שיחזור אליו כנגדו בהמשך ההליך.

האם קיימים מקרים בהם כדאי לנהל משא ומתן לפשרה עוד לפני הגשת כתב הגנה?

כן, טקטיקה זו אפשרית בעיקר בשני סוגי תיקים: תיקים בהיקף קטן שבהם עלות הטיפול המשפטי גבוהה יחסית לסכום התביעה, וכן בתיקים שבהם סיכויי התביעה להתקבל במלואה הם מובהקים ולנתבע אין עניין לדחות את הקץ. למידע משפטי כללי בנושאים אלו ניתן לפנות למשרד.

לייעוץ ראשוני מיידי ללא התחייבות